Van pauw naar struisvogel

En weer terug van struisvogel naar pauw?

Pauw

Wanneer ik met eigenaren of directeuren om tafel zit en praat over hét bedrijf dat zij met veel volharding en hard werken van de grond af opgebouwd hebben of met bedrijfsleiders of site leads dan hebben ze allemaal één ding gemeen.
Ze zijn (terecht) zo trots als een pauw op hun bedrijf, een bedrijf dat mensen een baan biedt, een bedrijf dat een mooi product maakt, een bedrijf dat haar weg vindt op de markt, een bedrijf dat winst maakt; een boterham voor velen.

Onderhoud?!

Wanneer het onderwerp onderhoud ter sprake komt dan wordt dat vaak bestempeld als duur. “Onderhoud kost alleen maar geld.”. Als ik dan vraag naar hoe het onderhoud geregeld is of ik vraag naar de ongeplande stilstanden en de kosten daarvan… dan wordt het vaak even stil.   

… men weet het antwoord meestal niet. Men weet niet direct aan te geven wat het percentage technische downtime is, hoeveel het onderhoud kost. Maar nog minder kunnen ze vertellen hoeveel geld zij laten liggen. Dat een goed opgezet onderhoudsplan juist geld oplevert is niet bekend en wordt niet gezien.
Wanneer deze onderwerpen op tafel komen zie ik een verandering: de trotse pauw verandert in een struisvogel.

Verliezen reduceren en stilstanden verminderen?

Wat er daarna gebeurt kan ik niet goed volgen. De kans op het verhogen van de  netto opbrengst door verliezen te reduceren en ongeplande stilstanden te verminderen wordt niet aangegrepen. Bij volgende contactmomenten hoor ik ……….”ik moet eerst nog even dit”….. “ik moet eerst nog even dat”……
Het lijkt wel angst voor de kennis om in te zien dat er aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn op een terrein waar ze geen of onvoldoende kennis van hebben.

Bij een van mijn vorige werkgevers bedroegen de stilstandskosten destijds € 3.500,= per uur. Die kennis heeft geleid tot een andere aanpak door mij en mijn team en dat leverde een besparing op van € 1.200.000,= op jaarbasis bij een in absolute zin gelijkblijvend onderhoudsbudget.

Besparen door een goed onderhoudsplan.

Door een goed onderhoudsplan opgezet vanuit data en informatie uit de eigen organisatie kun je al direct besparen.Uit het onderzoek uitgegeven door Ultimo1), vastgelegd in het Enterprise Asset Management Trent Report 2021 blijkt dat ruim 82% van de deelnemers niet weet hoe hoog hun stilstandskosten per uur zijn.
De gemiddelde stilstandskosten bedragen € 4.860,= per uur! (spreiding input: €1.000 tot €45.000 per uur).   80% van de asset managers geeft aan dat ze het afgelopen jaar met ongeplande stilstanden te maken hebben gehad Dus bedenk:

Doorgaan met wat je deed maakt dat je verliest wat je altijd al verloor.

En dat is jammer, want met een kleine inspanning kan de netto opbrengst aanzienlijk vergroot worden en kan de struisvogel een nog trotsere pauw zijn dan hij (terecht) al is.

Beste directeur/eigenaar/bedrijfsleider Wat ben jij? …

Een pauw of een struisvogel?

Meer weten over jouw besparingsmogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan, mail me op info@grijsgoudadvies of bel 06 40 32 79 28.

Zijn we al geconnect op LinkedIn?

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

Picture of Gert Broekman

Gert Broekman

Picture of Gert Broekman

Gert Broekman

Social Media

Categorieën

Meest gelezen