Tips & Tricks – Slim Onderhoud

Vorig jaar verscheen er in het NRK Netwerk magazine een artikel over GrijsGoud Advies. Je kunt hieronder het volledige artikel lezen. Of bekijk het rechtstreeks op de website van NRK.

20230707 Artikel NRK Netwerk 202306 nr 2 jg 31

Slim onderhoud: Begin bij het ontwerp

Het is belangrijk dat u uw machines in een zodanig goede staat houdt, dat uw producten op de afgesproken tijd, in de juiste hoeveelheid en tegen de juiste kwaliteit bij de klant geleverd worden.
Loopt een machine op zijn tenen, dan zal die ook vaker storingen geven.

Door apparatuur te selecteren met de juiste overcapaciteit en betrouwbaarheid kunt u de kosten in de exploitatiefase drastisch verlangen.

Benut de knowhow

Betrek bij de engineering altijd uw onderhoudsspecialist, of eventueel een service monteur van de leverancier.

Zij kunnen beoordelen of een productielijn goed te onderhouden is. Betrek hierbij ook de ervaren operators uit uw bedrijf. Zij weten als geen ander waarom een proces goed of minder goed loopt. Het is tenslotte makkelijker om een wijziging op de tekentafel aan te brengen, dan in de fabriek tijdens of na de bouw.

Stel de goede vragen

Toch een storing? Zorg dan dat uw mensen standaard twee vragen stellen. Wat was de oorzaak van de storing en wat kan ik doen om deze te voorkomen? Laat de bevindingen vastleggen en zorg voor een goede overdracht. De Overall equipment effectiveness meting (OEE) is een goede methode voor de totale productie. maar ook om problemen binnen een machine in kaart te brengen. Er zijn systemen om OEE automatisch te meten, maar begin op papier. Zo begrijpen uw mensen wat ze aan het invullen en berekenen zijn.

Stel uzelf vervolgens de vraag wat u met preventief onderhoud kunt doen om het risico op storingen te minimaliseren of weg te nemen, waardoor uw productie nagenoeg alleen gepland stilstaat.

Werk aan de balans

Een correctieve reparatie kost ongeveer 2,5 keer zoveel als diezelfde actie wanneer u die preventief doet, de stilstandkosten daarbij nog buiten beschouwing gelaten. Kijk daarom kritisch naar hoeveel reparatiewerk u doet in relatie tot preventief onderhoud. De verhouding begint goed te worden vanaf 25 procent correctief tegenover 75 procent preventief. In die verhouding is het onderhoud beheersbaar. Is het andersom, dan bent u nog te vaak brandjes aan het blussen.

Management: geef support

In bedrijven worden doorgaans drie verschillende talen gesproken. De directie praat in euro’s, de productie in kilo’s en de technische dienst in boutjes en moertjes. Als het management niet goed begrijpt wat de waarde is van preventief onderhoud, dan wordt dit al snel gezien als kostenpost. Het duurt vervolgens een jaar of vijf voordat het niet-structureel onderhouden zichtbaar wordt. Overleg met elkaar waarom bepaalde acties noodzakelijk zijn.

Bijvoorbeeld waarom het belangrijk is om een machine te reviseren, juist nu onderhoud te doen of bepaalde componenten op voorraad te houden. Zorg voor een intermediair -zoals GrijsGoud Advies- die voor u de brug kan slaan.

Slim onderhoud
Gert Broekman is adviseur bij GrijsGoud Advies. Hij geeft u tips om het machineonderhoud binnen uw asset management goed te organiseren. Daarme voorkomt u stilstand en onnodige kosten.

Regel de technische kennis

Wanneer u geen assetmanagement of technische kennis heeft, overweeg dan om deze in deeltijd in te winnen.

Zoals iemand die voor u de onderhoudsgegevens analyseert en advies geeft waar u zich het beste op kunt richten. Of iemand die het onderhoudscontract bij uw machineleverancier beoordeelt. Een owner representative kan helpen om uw belangen in beeld te houden en uw projectmanager input te geven. Hiermee blijven cruciale aspecten als de kwaliteit, het ontwerp, duurzaamheid en total cost of ownership tot het einde van het project gewaarborgd.

Als u een project aan de voorkant veel aandacht geeft, dan betaalt zich dat later terug in een vlotte opstart, minder verstoringen, restpunten en nazorg.

Verbeter continu

De OEE gaat uit van drie factoren: beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit.
Op basis van uw analyse ziet u vrij snel welke van de drie het slechtste jongetje van de klas is, zodat u actie kunt nemen. Daarna heeft u weer een nieuw slechtste jongetje van de klas. Zo zorgt u voor continue verbetering. Dat is slim onderhoud.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

Picture of Gert Broekman

Gert Broekman

Picture of Gert Broekman

Gert Broekman

Social Media

Categorieën

Meest gelezen