Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het niet top loopt in de wereld van vandaag. De economie krimpt zoals ook te lezen in dit artikel van het CBS.
Energieprijzen stijgen harder dan voorheen, aanvoer van grondstoffen en onderdelen hapert, vertraagd of stokt. De rentes stijgen weer, een nieuw virus, een oorlog. Gekwalificeerd personeel is moeilijk aan te trekken. Wat zijn de gevolgen.
Is bezuinigen de beste oplossing in een krimpende economie?
Verkopen van producten dalen bij vele bedrijven hoe houd je dan jouw bedrijfsresultaat in het groen.
Bezuinigen is dan vaak de meest gekozen oplossing;
- externe mensen… Eruit!
- Kennis van buiten… Eruit!
- Onderhoud…. Uitstellen of stoppen!
En daar gaat het dan vaak mis
Wat zijn de consequenties?
Tijdelijk stoppen met de inhuur van externe mensen is voorhand liggend, zij vormen vaak de flexibele schil en bij een productie krimp heb je die mensen minder nodig dus: on hold.
Bij de tweede wordt het al lastiger want waarvoor huur jij die kennis in? Is het verstandig om dat per direct te stoppen?
Bij de derde wordt het dubieus. Want als u het uitvoeren van #onderhoud opschort of zelfs stopt dan leidt dat onherroepelijk tot een verhoging van de slijtage, slechtere kwaliteit van het eindproduct en een verhoging van de ongeplande stilstanden ten gevolge van storingen.
Wat zijn uw uitgaande financiële stromen?
Reparatie na het stilvallen van assets tijdens productie is in alle gevallen duurder dan tijdig inplannen van reparatie voordat de stilstand optreed.
Vooral door de extra kosten die een stilstand met zich mee brengt in de vorm van ongedekte vaste kosten en het missen van de winst op producten die u had kunnen produceren (en daarmee verkopen); de stilstandskosten.
Het wordt onder dit soort omstandigheden voor u nog belangrijker goed te kijken naar de uitgaande financiële stromen. Hoe kunt u uw bedrijfsresultaat stabiliseren of zelfs verbeteren?
Hoe efficiënt zijn die verschillende stromen? Als u energie niet gebruikt hoeft u het ook niet te betalen; bij een storing brand het licht gewoon door, de kachel blijft aan en uw productie personeel? ………. is dan vaak aan de koffie.
Kunt u uw asset- en onderhoudsmanagement ook efficiënter maken
Begin eens met om u heen te kijken: wie kan u helpen anders naar de dingen te kijken? En kijk dan ook vooral eens buiten uw eigen organisatie.
Met Grijs goud advies staan wij u bij en geven richting aan de marsroute naar een effectievere inrichting van uw # assetmanagement en #onderhoudsmanagement; te beginnen met:
- een hogere beschikbaarheid,
- lagere energiekosten,
- minder loonkosten op overuren voor het inhalen van verloren productie,
- een effectievere Technische functie voor uw organisatie.
Wilt u meer geld in aan uw bedrijfsresultaat overhouden? Vraag een gratis adviesgesprek aan; Mail info@grijsgoudadvies of bel 06 40 32 79 28.
Door: G.J.H. Broekman, GrijsGoud Advies.